Brand Stockholm : Räddningstjänsten Hotet är rasrisken - Stockholm Alex

Latest

2017/11/07

Brand Stockholm : Räddningstjänsten Hotet är rasrisken

Räddningstjänsten : Hotet är rasrisken

En brand rasar i ett hus vid Stureplan i centrala Stockholm – och två personer har förts med ambulans till sjukhus.
Nu förbereder sig räddningstjänsten på nästa fas – att hela byggskelettet kollapsar.
– Hotet är rasrisken, att hela byggnaden kollapsar. Vi har förberett för det, säger Toni Frank vid Storstockholms brandförsvar till Expressen.
En förundersökning om misstänkt mordbrand har inletts, enligt polisen. 

Brand Stockholm : Räddningstjänsten Hotet är rasrisken
                      Storbrand i centrala Stockholm – riskerar att hela huset rasar | SVT...


Larmet inkom vid klockan 05.01. Enligt Stockholmspolisen ska det bo totalt sex personer i sekelskiftshuset på Jakobsbergsgatan 6. Två av dem fördes under morgonen till sjukhus med misstänkta rökskador. 
Enligt Storstockholms brandförsvar är det en slags byggarbetsplats på en vind som av okänd anledning fattat eld. Vid åttatiden meddelade Stockholmspolisen att en förundersökning om misstänkt mordbrand har inletts.
Spridningsrisken är stor, enligt brandförsvaret. Totalt har de haft uppemot 70 man på plats.

LÄS MER : Ivan, 35, flydde det brinnande huset : "Jag plockade upp min son och sprang"

– Vi är många på plats, sex brandstationer plus en ledningsstation, säger Christer Wahlström. Släckningsarbetet pågår både in- och utvändigt. Vår målsättning är att förhindra brandspridning till intilliggande kvarter och släcka branden i fastigheten.

Rasrisk på platsen – gator evakueras

Samtidigt som räddningstjänsten kämpar med att branden inte ska sprida sig vidare råder det rasrisk på platsen, enligt Toni Frank, ledningsbefäl vid räddningstjänsten.
– Det blir alltid det när det är så kraftig brandpåverkan – och det gör inte saken bättre att det har varit en byggarbetsplats där. Inte minst påverkar det här vår egen personal som jobbar med att släcka branden.
Nu förbereder sig räddningstjänsten på en totalkollaps av byggskelettet.
– Vi jobbar utefter de förutsättningarna. Vi ser till att avspärrningarna är gjorda så att ingen kommer tillskada om det blir ett ras, säger Toni Frank. Vi har förberett oss. 
Därför har polisen nu evakuerat hela Jakobsbergsgatan och håller på att utrymma även Biblioteksgatan, uppger de för Aftonbladet.

Syrgasflaska kan ha exploderat

Under tisdagsmorgonen kom uppgifter om att en kraftig smäll hörts från byggnaden, enligt Expressens reporter på plats. Då var klockan strax efter halv nio.
Vi tror att en syrgasflaska har exploderat, och det är klart att det har medfört en kraftig smäll, säger Toni Frank. Ingen har skadats och det har inte påverkat brandförloppet. 
Något senare hördes ytterligare en smäll. Räddningstjänsten misstänker att det var ytterligare en syrgasflaska som exploderade i extremhettan.


Brand Stockholm : Räddningstjänsten Hotet är rasrisken


I området kring den brandhärjade fastigheten på Jakobsbergsgatan ligger en stor mängd lyxiga restauranger och nattklubbar, som EAT och White Room. Klädjätten H&M:s nya flaggskepp, Arken, skulle öppna under våren. Nu är det oklart om konceptbutiken kommer att öppna som planerat. 
Inte långt därifrån, på Birger Jarlsgatan, håller klassiska restaurang Riche till. I närområdet huserar också kända butiker som Nathalie Schuterman, Gant, Wohlin Urhandel, Nymans Ur, Nudie Jeans och J.Lindeberg.
Stockholmspolisen har kallat in alla tillgängliga bilar i city, men även patruller från både region syd och nord.

Men att utreda brandorsaken är otänkbart, åtminstone i nuläget.
– Det kommer ta jättelång tid innan vi kan kolla på, det kommer vi nog inte kunna göra varken i dag eller i morgon heller, säger Mikael Petterson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen, under tisdagsmorgonen.

Stort område avspärrat vid Stureplan

Enligt polisens regionledningscentral hålls ett större område i centrala Stockholm avspärrat till följd av branden: Från Stureplan längs Birger Jarlsgatan och bort till Ingmar Bergmans gata och Smålandsgatan. Men även från Stureplan längs Kungsgatan och upp till Norrlandsgatan, som är helt avspärrad.


Brand Stockholm : Räddningstjänsten Hotet är rasrisken
                           Boende i Forside uppmanades stänga dörrar och fönster.


Eftersom många arbetar i området uppmanas människor att hålla sig uppdaterade och följa avspärrningar. Arbetet på plats förväntas ta lång tid. Boende uppmanas att hålla sig inomhus.
– Stäng fönster och dörrar och håll er inne. Jobbar man innanför avspärrningarna kommer man inte in, det är ingen idé att åka till jobbet, säger Mikael Pettersson vid Stockholmspolisen.

Josefine vaknade av brandlukten

Josefine bor på en intilliggande adress. Hon vaknade av lukten och ringde 112 under tisdagsmorgonen:
– Jag vaknade av att det luktade väldigt starkt av brandröken, jag hade fönstret öppet. Det började sticka i näsan, det är en ganska olustig lukt. När jag tittade ut var det ganska mycket rök utanför fönstret, sedan såg jag lågor som slog från huset bredvid. Det är jätteolustigt, säger Josefine.

Nils Törnlund var ute och hämtade en grävmaskin när han blev vittne till den dramatiska branden:
– Det är avspärrat runt hela Stureplan. Det brinner så in i helvete.


Brand Stockholm : Räddningstjänsten Hotet är rasrisken
                                   ”Det brinner så i jag helvete”, säger ett vittne.


Östermalms tunnelbaneentré avstängd

SL har fått restriktioner från räddningstjänst och polis. Östermalmstorgs tunnelbaneentré har hållits avstängd. Busslinje 2 och 55 har tvingats till alternativa rutter kring det avspärrade området.
– Tunnelbanan kommer att gå som vanligt, men det kommer vara begränsad framkomlighet att ta sig in och ut från Östermalmstorg, säger Mattias Sjöström, presskommunikatör på SL. Man kommer vare sig ner eller upp i tunnelbanestationen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar