Så ska universitet och högskolor klara hösten - Stockholm Alex

Latest

2020/06/29

Så ska universitet och högskolor klara hösten

Universitet och högskolor förstärks med fler platser inför höstens förväntade anstormning av studenter med anledning av coronaviruset.

Fler studenter får plugga till bristyrken
Regeringen satsar på omkring 1 300 fler högskoleplatser till hösten på bristyrken, och fördubblar satsningen på utbildningar till bland annat lärare, sjuksköterskor och vissa tekniska utbildningar.

Sammanlagt satsar regeringen cirka en miljard kronor på nya utbildningsplatser i år, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

Matilda Ernkrans Så ska universitet och högskolor klara hösten

– Vi möter upp med fler platser på längre utbildningar, kortare utbildningar och vidareutbildningar, säger hon.

Den 23 april meddelade regeringen att ytterligare 6 000 studieplatser på universitet och högskolor skulle inrättas och att regeringen skjutit till 177 miljoner kronor för att göra det möjligt.

Tryck på vidareutbildning

Bakgrunden till förstärkningen är att trycket på vidareutbildning och kompetensutveckling ökat på grund av coronakrisen.

Under våren har regeringen vid flera olika tillfällen presenterat olika utbildningssatsningar.

– Det som är nytt är dels fördubblingen av de permanenta utbildningsplatserna med totalt 2 600 platser. Nytt är också satsningen på korta kurser och hur de fördelas på olika lärosäten. Det som även är nytt är satsningen på livslångt lärande och 1 500 platser för i höst och hur de fördelas på våra lärosäten, säger hon.

Universitetskanslersämbetet (UKÄ) får i uppdrag att följa upp konsekvenserna för högskolans verksamhet och de beslut som fattats med anledning av coronapandemin.

– Det är viktigt att vi tar med oss kunskap för liknande utmaningar som kan komma i framtiden, säger Matilda Ernkrans.

Matilda Ernkrans Så ska universitet och högskolor klara hösten

Det minskade antalet utbytesstudenter och gästforskare till följd av coronapandemin har för universitet och högskolor inneburit stora inkomstbortfall för uthyrning av bostäder. Därför får universitet och högskolor genom en ny förordning möjlighet att hyra ut bostäder avsedda för utbytesstudenter och gästforskare till andra studenter vid högskolan.

Förordningen gäller från och med den 1 augusti till och med den 31 juli 2021.


Här är Margaux Dietzs nya kärlek – vännen Emil Ingemarsson


FAKTA: HÖGT SÖKTRYCK

Den 29 maj meddelades att universitet och högskolor kan återgå till mer ordinarie verksamhet till hösten, förutsatt att smittspridningsläget inte förändras.

Rekordmånga har sökt till höstens utbildningar: Drygt 407 000 anmälningar kom, vilket är en ökning med 13 procent,

Källa: Universitets- och högskolerådet (UHR).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar