Axel Jonsson Fjällby: JVM-final på tv i natt Målvaktsmatch, powerplayprocenter och domardiskussion - Stockholm Alex

Latest

2018/01/06

Axel Jonsson Fjällby: JVM-final på tv i natt Målvaktsmatch, powerplayprocenter och domardiskussion

JVM-final på tv i natt: Målvaktsmatch, powerplayprocenter och domardiskussion

Sverige har bara vunnit en VM-final av sex och Kanada slickar ännu såren efter en svidande finalförlust i fjol. Silvret är totalt värdelöst när två oerhört guldsugna gäng möts i nattens emotsedda final i Buffalo.

   Axel Jonsson-Fjällby's shorthanded goal against USA helps push Sweden to WJC gold-medal game


Sverige–Kanada

Final i JVM i ishockey i Buffalo, klockan 3 natten till lördag.
Matchen sänds i TV2 och på Yles Arena med svenskspråkigt referat av Christoffer Herberts.

Sveriges läge:

Sämst när det gäller? Inte det här laget. Efter sju raka svenska förluster i medaljmatcher (en final, tre semifinaler och tre bronsmatcher) stod Juniorkronorna för en övertygande insats mot USA. Det svenska spelet genomsyrades av lugn och metodik, med de allra viktigaste bitarna på rätt plats: Bra spel i numerärt underläge, ett tongivande powerplay-mål framåt och en strålande målvakt i Filip Gustavsson.

För den som följde Finlands trötta turnering var det också noterbart hur aktivt och livligt den svenska lagledningen matchade sin trupp, med stora kast i speltid mellan perioderna och en fin förmåga att använda de just då hetaste spelarna i rätt lägen.

Allra mest övertygande var ändå hur svenskarna hanterade sin seger. Signalen genast efter slutsignalen väldigt tydlig: Det här var bara början. ”Vi har inte vunnit nånting än. Vi har vunnit lika lite som USA. En silvermedalj gör inte mig stoltare” sade kaptenen Lias Andersson och fick snabbt medhåll av sina lagkamrater.

Kanadas läge:

Man kan försöka avfärda snacket om liten rink och nordamerikansk omgivning som ointressant och gammal statistik, men det handlar givetvis om mycket mer än så. När JVM-turneringarna arrangeras i Europa är Kanada en högst mänsklig motståndare, när VM går i Nordamerika tar kanadensarna alltid medalj. Nu är frågan bara om det blir guld eller andra raka silvret.

Kanada har i själva verket behövt göra otroligt lite för att nå finalen. Enda gången laget sattes på prov blev det strafförlust mot USA, men den poängen betydde att kanadensarna ändå vann gruppen och fick en sällsynt enkelt väg till guldmatchen. Ett svagt Schweiz avfärdades busenkelt i kvarten (8–2) och semifinalen (7–2) avslöjade den bistra sanningen om Juniorlejonens turnering, detta tjeckiska lag var rätt mediokert och en motståndare som Finland borde ha slagit utan problem.

Kanadensarnas behagliga turnering gör laget till knapp favorit i finalen. 36 mål framåt är överlägset mest (Sverige är tvåa på 27) och med 10 insläppta är Kanada bäst också i defensiven. Kanada trummar på med fyra jämna kedjor, en urstark backbesättning och ett självförtroende på topp.

Håll koll på:

Alexander Nylander, Sverige.
Gör sitt tredje raka JVM och har varit svensk poängkung i de två tidigare turneringarna. Den här gången har AHL-spelaren hittills överglänsts av sina SHL-kompisar Lias Andersson och Elias Pettersson. Nylander har bara gjort ett mål (i powerplay) och har varit lite ojämn. Men det skulle sannerligen inte förvåna om Buffalodraften nu kliver fram och stjäl rubrikerna i finalen.

Drake Batherson, Kanada.
Final Four-helger handlar om att vara glödhet vid rätt tillfälle, och ingen kanadensare är hetare än Batherson som gjorde tre mål i semifinalen och med sju mål totalt gick upp i delad ledning i JVM:s målliga. Före turneringen hade få väntat sig att Batherson skulle få den titeln, spelaren från Cape Breton i QMJHL är draftad som 121:a spelare av Ottawa och hade inför säsongen ingen tidigare erfarenhet från kanadensiska juniorlandslag.

Målvaktsmatchen:

Logiskt nog är det turneringens två bästa målvakter som möts, och Filip Gustavsson och Carter Hart har mycket gemensamt. Bägge målvakterna var hyllade inför turneringen och har levt upp till förväntningarna, bägge var med redan i fjol i en mindre roll än i år, och båda har stått fem matcher av sex hittills i detta VM. De är ungefär lika stora/små och bägge är dessutom draftade i andra omgången av NHL-lag från Pennsylvania: Gustavsson av Pittsburgh och Hart av Philadelphia.

Vem av dem som är bättre? Omöjligt att säga, singla slant, hänger på dagsform.

Utropstecknet!

Kanadas spel i numerärt överläge har varit ofattbart bra. Kanadensarnas powerplayprocent ligger på otroliga 57, efter att Lönnlöven gjort 13 mål på 23 försök. Då Sverige i snitt dragit på sig fem utvisningar per match betyder det att om siffrorna håller i sig Kanada gör 2 till 3 mål i numerärt överläge också i finalen.

Sveriges motsvarande procent är 24, efter 6 blågula mål på 25 försök. Lägg till detta att det kanadensiska spelet i numerärt underläge rent statistiskt dessutom varit bättre än det svenska.

Vilket för oss in på …

Det givna samtalsämnet:

Domararbetet. Alla vi som under hockeyturneringar brukar känna att finländare är i en klass för sig när det gäller konspirationsteorier kan andas ut: JVM-semifinalen visade att svenskar i tv-sofforna är lika konspiratoriskt lagda.

Ett par lättdömda utvisningar var allt som behövdes för att det skulle bli en svensk sanning att domarna, IIHF och hela hockeyvärden systematiskt gjorde allt i sin makt för att förhindra en svensk finalplats. Och när en svensk spelare faller lägligt är det ett ”intelligent uppfattande av situationen” medan motståndaren i exakt samma läge gör sig skyldig till ”genomruttet och fegt Hollywoodfilmande”.

När skivan väl kommit i gång är det svårt att byta spår, och det enda man med hundraprocentig säkerhet kan säga om nattens final är att den som i samband med svenska utvisningar slår in taggen #twittpuck får veta allt om fuskande kanadensare och domare som bestämt sig för att till varje pris ge guldet åt Kanada. Den som väljer en mer kanadensisk hashtagg får exakt samma utläggningar – fast då i en parallell verklighet där svenskar filmar och IIHF alltid dömer i de europeiska lagens favör.

Medaljhistorien:

Sverige har bara vunnit två JVM-guld, 1981 (gruppspel) och 2012 (finalseger efter förlängning mot Ryssland). Silvren är däremot tio till antalet, och sedan Juniorkronorna senast vann guld har laget hunnit förlora två finaler, mot USA och Finland. De senaste finalerna mellan Sverige och Kanada spelades 2008 och 2009 och slutade med kanadensiska segrar: 3–2 efter förlängning respektive 5–1.

Med 16 guld och 11 silver är Kanadas JVM:s bästa nation, och det är därför en stor missräkning att Lönnlöven bara vunnit ett av de åtta senaste gulden, 2015. I fjol blev det en sällsynt svidande finalförlust mot USA i Montreal, Kanada ledde med 2–0 och 4–2 men förlorade guldet efter straffläggning.

Senaste mötet:

Lagen möttes senast i JVM i semifinalen för ett år sedan, också då var det ett dittills obesegrat Sverige mot ett kanadensiskt lag som redan hunnit förlora mot USA. Då blev det en klar 5–2-seger för Kanada. Sverige ledde med 2–1 efter åtta minuter då Lönnlöven bytte målvakt och satte in dagens förstekeeper Carter Hart. Hart räddade samtliga 28 skott och har alltså minst sagt goda minnen från viktiga matcher mot Sverige.

Juniorkronornas senaste seger mot Kanada togs i Helsingfors ishall i gruppspelet för två år sedan, 5–2 efter att öppningsmålet gjorts av Alexander Nylander som är med också nu.

Tipset:

Sällsynt svårtippat, men trots den starka svenska insatsen mot USA håller jag fast vid att Kanada får gälla som favorit. Lönnlöven tar revansch för fjolårets svidande finalförlust och spelar hem guldet efter en dramatisk 3–2-seger.