Hope tar hem priset som Årets designer på Elle-galan
Hope har hyllats för sin könsöverskridande design och samtidigt lyckats skapa en ekonomisk framgång.
På fredagskvällen tog chefsdesignern Frida Bard hem det prestigefyllda priset som Årets designer på Elle-galan – en smygstart på Fashion Week Stockholm som inleds på söndag.
Frida Bard är chefsdesigner på modemärket Hope och nominerad till Årets designer på fredagens Elle-gala
”Det är ett bevis på att det vi gör och fokuserar på är relevant och viktigt och nu får vi möjlighet att sprida vår designvision och vår ståndpunkt till fler", säger Frida Bard.
På fredagskvällen utsågs hon till Årets designer på Elle-galan för hennes insatser hos det hyllade modebolaget Hope.
Men så lever designern Frida Bard som hon lär. Med en kavaj, modell större, över axlarna och vidare byxor mötte hon Di någon dag innan prisutdelningen.
”Och den här är faktiskt min pappas från 1970-talet”, säger hon och pekar på sin svarta, tajta t-shirt.
Det senaste året har Hope utmärkt sig som ett jämställt modemärke. Visserligen skapas fortfarande en dam- och en herrkollektion varje säsong, men alla plagg märks med både dam- och herrstorlekar. Ett sätt att öppna kundernas ögon.
”Det könsöverskridande har alltid funnits i Hope. När bolaget startade för 16 år sedan gjorde man damkläder, men med en maskulin ton. Då var det mindre konventionellt för kvinnor att bära herrkläder, men i dag är det inte konstigt alls. Däremot kan det fortfarande upplevas provocerande med män som bär feminina referenser, trots att kläder inte har kön.”
Tror du att vi kommer till en punkt där det blir jämställt – att män och kvinnor kan bära samma plagg?
”Ja, även om det kan ta ett tag eftersom vi fortfarande är fast i ett ganska traditionellt sätt att se på kläder. Men det är redan nu ett stort debattämne eftersom klädsel är ett uttrycksmedel som påverkar oss alla, och det är positivt att stora aktörer tar ett grepp om de här frågorna”, säger hon och tar Louis Vuitton som exempel.
Lyxföretaget har i flera kampanjer samarbetat med Jaden Smith, rappare, skådespelare och son till skådespelaren Will Smith, som inte drar sig för att exempelvis bära kjol.
”Han är ett exempel på den unga generationen som har ett helt annat tänk kring det här. Så när ett så stort lyxvarumärke tar in honom för en kampanj visar det också på det kommersiella värdet som finns i gender-frågan.”
I år kommer Hope att avsluta modeveckan som inleds på söndag. Men även om Di får en smygtitt på vad som ska presenteras vill Frida Bard inte avslöja för många detaljer.
”Jag vill inte berätta för mycket om den kommande kollektionen, Det enda jag kan säga är att man kommer att se en lite smalare, mer kroppsnära silhuett.”
Hon berättar hellre om hur Hope arbetar med kontraster. Hårt och mjukt, stort och smått, svart och vitt. Men den här gången har färgpaletten också spillt över till accentfärger som orange och ljusblått, som sätter ett varmt och färgglatt avtryck i kollektionen. I vanlig ordning har Hope också jobbat utifrån arketypiska plagg som skjorta, trenchcoat eller kostym och gett dem en ny twist.
”Vi hittar inte på nya plagg, utan jobbar utifrån sådana som redan finns och försöker vara nyskapande utifrån de två världar som Hope alltid har rört sig mellan: skräddat och användbart.”
Hur tänker du när du ritar kollektionerna?
”Jag är intresserad av silhuetter och gillar att kolla på folk på stan. Då är det just det man ser: de stora uttrycken som silhuett och hållning, men inte detaljerna. Detaljer och färg kommer efteråt för mig. Och så tycker jag att det är viktigt att skapa plagg man kan ha i sin vardag. Det kan låta tråkigt, men det är inspirerande för mig att göra plagg som man vill ha på sig och som håller över tid.”
Att hon blev designer förklarar Frida Bard med att hon alltid har skapat med händerna. Som ung ville hon bli konstnär, men kläders makt över hur vi uppfattar andra fick henne att tänka om.
I över tio år arbetade hon som designer på det hajpade modeföretaget Acne, innan hon rekryterades för att efterträda Ann Ringstrand, som grundade Hope 2001 tillsammans med Stefan Söderberg.
Ann Ringstrand är i dag kvar som ägare och styrelseledamot, medan Stefan Söderberg är ägare och bland annat driver märket Allvar som gör underkläder av svensk skogsråvara. Men att efterträda grundaren har inte varit något problem, anser Frida Bard.
”Jag och Ann har samma vision, men hon har gett mig väldigt fria händer. Hon är inte involverad i kollektionerna och att hon klarar att ta ett steg tillbaka efter så många år i bolaget är respektingivande.”
Men det är inte bara designmässigt som Hope sticker ut. Även ekonomiskt har företaget haft stora framgångar. Räkenskapsåret 2006/2007 omsatte Hope 13 miljoner kronor. 2007 gick riskkapitalbolaget Varenne in som 22-procentig ägare, och åtta år senare (2015/2016) passerade företaget 100 miljoner.
2018/01/20
New
Elle: Elle Hope tar hem priset som Årets designer på Elle-galan
Will Smith
Label:
Elle,
Frida Bard,
Jaden Smith,
Louis Vuitton,
Stefan Söderberg,
Will Smith