Migrationsverket stoppar beslut efter ny gymnasielag - Stockholm Alex

Latest

2018/07/18

Migrationsverket stoppar beslut efter ny gymnasielag

Regeringens gymnasielag skulle ge ensamkommande unga med avslag en ny chans att stanna i Sverige genom studier. Migrationsverket avvaktar med beslut i vissa ärenden där den nya gymnasielagen har åberopats.
Nu stoppar Migrationsverket tillfälligt beslut i vissa asylärenden med den nya lagen.

– Vi gör så här av rättssäkerhetsskäl, säger Inga Thoresson Hallgren, ställföreträdande generaldirektör på Migrationsverket, i ett pressmeddelande.

Migrationsverket uppger i ett pressmeddelande att myndigheten tillfälligt avvaktar med beslut i vissa av de asylärenden där den nya gymnasielagen har åberopats.

Migrationsverket stoppar beslut efter ny gymnasielag


Beskedet kommer efter två fall där migrationsdomstolar bedömt att lagen inte är tillämpningsbar gällande sänkt beviskrav för identitet. Vad som händer framöver är nu osäkert.

– Om Migrationsverket inte avvaktar med att fatta beslut i vissa ärenden skulle det leda till en rättsosäker situation där beslutet skulle bero på om ärendet prövas av Migrationsverket eller domstolen, säger Inga Thoresson Hallgren, ställföreträdande generaldirektör på Migrationsverket, i ett pressmeddelande.

Migrationsverket skriver vidare att man kommer avvakta fram till att det finns rättslig vägledning från Migrationsöverdomstolen.

– Vi gör så här av rättssäkerhetsskäl, säger Inga Thoresson Hallgren.
 
Hård kritik från Moderaterna: "Haveri"

Moderaternas Tobias Billström, tidigare migrationsminister och numera gruppledare och förste vice talman i riksdagen, är mycket kritisk till regeringens lagstiftning. Han välkomnar beskedet om uppehåll från Migrationsverket.

– Ansvaret för hela det här haveriet vilar på regeringen som forcerat fram en lagstiftning som inte håller måttet, säger han.

Moderaterna har tidigare krävt att migrationsminister Heléne Fritzon, S, kommer till socialförsäkringsutskottet för att förklara situationen. Ett krav som nu upprepas av Tobias Billström.

Migrationsverket avvaktar med beslut i vissa ärenden som gäller den ...


– Regeringen måste svara på två saker: För det första hur det kunde komma sig att den här situationen överhuvudtaget kunde uppstå. Till det kommer frågan om att den här lagstiftningen kanske strider mot EU-rätten. Då måste regeringen svara på om man kommer efterlysa ett förhandsbesked från EU-domstolen i Luxemburg.
 
Heléne Fritzon svarar i en skriftlig kommentar till Expressen att hon är beredd att komma till riksdagen i frågan:

"De domar som Migrationsverket grundar sitt ställningstagande på har inte vunnit laga kraft. Det är fråga om avgöranden i första domstolsinstans. Avgörandet från Migrationsdomstolen i Malmö har överklagats till Migrations­överdomstolen. En riksdagsmajoritet står bakom aktuell lagstiftning. Skulle jag få en kallelse till socialförsäkringsutskottet är jag redo att komma dit."

4000 ansökningar har kommit in

Gymnasielagen trädde i kraft den 1 juli 2018, och väntas ge ensamkommande en ny möjlighet till uppehållstillstånd för gymnasiestudier.

Lagen är tänkt att ge 9000 ensamkommande unga med avslag en ny chans att stanna i Sverige genom studier

Lagen gäller den som registrerades som minderårig vid ankomsten till Sverige, fick vänta minst 15 månader på asylbeslut från Migrationsverket och under den tiden hann fylla 18 år.

Migrationsverket stoppar tillfälligt beslut i ärenden kopplade till ...


Lagen har på förhand mött hård kritik från både Lagrådet och Polismyndigheten. Den röstades igenom i riksdagen av regeringspartierna tillsammans med Vänsterpartiet och Centerpartiet.
Sedan lagen trädde i kraft 1 juli i år har cirka 4000 ansökningar kommit in till Migrationsverket, enligt myndigheten, och beslut har hittills fattats i knappt 100 ärenden. Enligt Migrationsverket har tio av dessa ärenden lett till bifall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar