Marcus regering prognos - Stockholm Alex

Latest

2018/11/10

Marcus regering prognos

Marcus regeringsprognos: S-L-MP-regering med stöd av Centern

Två månader efter valet vet vi fortfarande inte vem som vann – för vinnaren är de partier som bildar regering och det är fortfarande en gåta.

Men efter beskedet från C och L om att rösta nej till Ulf Kristersson (M) som statsminister har partidynamiken förändrats. Inte minst ökar fokus på vilka regeringsalternativ som finns kvar när alternativ efter alternativ har fallit. Här är min nya regeringsprognos:

Marcus regeringsprognos: S-L-MP-regering med stöd av Centern


STEG 1

Ulf Kristersson (M) röstas ned som statsministerkandidat. Centern och Liberalerna säger nej till alla regeringar som är beroende av SD i stället för att samarbeta över blockgränsen.


STEG 2

Stefan Löfven (S) får möjligen chansen igen med uppdrag att gå till skarp omröstning. Men om han försöker blir han förmodligen nedröstad av Centern och Liberalerna. Dessutom gav inte hans tidigare sondering utdelning. Sammantaget talar detta för att Stefan avstår i detta skede och att talmannen i stället går direkt över till nästa steg, det vill säga Centerns partiledare

STEG 3

Annie Lööf (C) blir sonderingsperson med uppdrag att gå till skarp omröstning. Hon för samtal med följande inriktning:


  • C-L-MP-regering där Moderaterna och KD gärna får ingå men båda lär dock säga nej. Då M och KD redan sagt nej till en Allians-MP-regering varför ska de då rösta ja till samma regering minus sig själva.



  • C-L-MP-regering går till omröstning och behöver då istället stöd av Socialdemokraterna och V. I detta skede uppstår äntligen diskussioner om sakpolitiken som märkligt nog lyst med sin frånvaro tidigare. S är väl förberedda och är redo att möta Centern på oväntat många punkter. Men det är ändå tveksam om S röstar ja. S minns att deras passiva ja till Ola Ullstens FP-regering 1978 resulterade i intern kritik i efterhand och ansågs ligga S i fatet. Men oavsett hur S röstar torde V rösta nej. C har under processen uttryckt sig på ett sätt där man likställer V med SD. Men framförallt röstar Jonas Sjöstedt & Co nej då de istället anar att något betydligt intressantare för V är på gång i kulisserna, nämligen steg 4.


STEG 4

Stefan Löfven (S) får i uppdrag att gå till skarp omröstning. Centern har nu en sista chans att slutligen svänga och säga ja till en M-regering men Annie står fast vid att en regering som är beroende av SD är otänkbart. Hon har ett massivt internt stöd i partiet. Om ett oväntat närmande mot alla odds uppstår mellan C och M kan SD rösta nej och därmed omöjliggöra en sådan regering i alla fall.

Centern har redan sagt nej till att sitta i en S-ledd regering men inser samtidigt att ett extra val, till vardags så kallat nyval, nu är nära. Det vore våghalsigt av Centern att riskera sin nuvarande nyckelposition genom att föredra nyval. Stefan presenterar följande regering för omröstning:


  • S-ledd blocköverskridande regering med C-L-MP varav de tre partierna själva får välja vilka som ska ingå i regeringen. L säger ja och når därmed sitt mål att stoppa SD från inflytande. Ett L utanför regeringen skulle få svårt att klara spärren 2022. Nu får L istället en rad ministerposter och möjlighet till den nystart partiet är i stort behov av. MP säger ja. C säger nej till att ingå men röstar ja till regeringen och blir regeringens avgörande stödparti i riksdagen. Annie får därmed igenom mycket C-politik och positionerar Centern som ett avgörande vågmästarparti som båda sidor sannolikt behöver för att vinna valet 2022. V har visat att stödpartier kan få tummen upp av väljarna. V släpper fram S-L-MP-regeringen. För V är en S-ledd regering alltid bättre än en regering som domineras av borgerliga partier, vilket C-L-MP-alternativet gör.

Ett år kvar – Marcus Oscarsson förutspår rysarvalet 2018 - Nyhetsmorgon



En S-L-MP-regering är inte beroende av V på samma sätt som en Alliansregering skulle vara beroende av SD. SD kan lätt fälla regeringen genom att rösta på de Rödgrönas gemensamma förslag eller S-budgetar. Men för att V ska fälla regeringen krävs att V går samman med M, KD och SD vilket inte lär ske.

Denna prognos bygger på nuvarande förutsättningar vilka snabbt kan förändras och det finns även osäkerhetsfaktorer som talmannens agerande, nya opinionsmätningar och partiernas syn på alternativet extra val. Men även om min prognos inte slår in så ger den i alla fall en lektion i mandatmatematik och möjliga partipolitiska strategier.

Svensk politik har sällan varit så dramatisk som nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar