coronaviruset i Sverige Nya siffrorna visar – så har smittan spridits i Stockholm - Stockholm Alex

Latest

2020/04/07

coronaviruset i Sverige Nya siffrorna visar – så har smittan spridits i Stockholm

Nya siffrorna visar – så har smittan spridits i Stockholm

Ytterligare 114 personer har avlidit i covid-19, meddelar Folkhälsomyndigheten i dag, tisdag.

Totalt har 591 personer – 234 kvinnor och 357 män – dött efter att ha bekräftats smittade med det nya coronaviruset i Sverige.

Statsepidemiolog Anders Tegnell höjer i dag ett varningens finger efter rapporter om fullpackade uteserveringar i landets storstäder.

– Alla verkar inte ha uppfattat att reglerna för trängsel gäller även uteserveringar, säger Anders Tegnell.

Vårsolen lockade fram stadsbor över hela Sverige, men framför allt i Stockholm, under gårdagen.

Statsepidemiolog Anders Tegnell påpekade under dagens presskonferens att alla former av trängsel medför risk för smitta.

– Vi vill påminna att den nu faktiskt finns lagar och regler om detta som handlar om att det finns ett ansvar för ägare att det inte blir för stor trängsel på barer, restauranger och dylikt. Det här gäller givetvis även för uteserveringar, säger han.

Region Stockholm är fortsatt det värst drabbade området i Sverige, med 381 av landets dödsfall.

Sedan i mitten på mars testas dock endast personer som vårdas på sjukhus i Region Stockholm, och mörkertalet misstänks vara mycket stort.

Värst drabbade områdena i Stockholm
Vissa områden i Västerort är överrepresenterade i statistiken för bekräftade fall av covid-19 i Stockholm.

Rinkeby-Kista har 238 bekräftade fall totalt, 47 fall per 10 000 invånare. Spånga-Tensta 144, 37 per 10 000 invånare.

Stadsdelen Södermalm har näst högst antal fall sett till det totala antalet: 152, men med ett högre antal invånare är detta endast 12 per 10 000 invånare.

Andra områden som sticker ut är Sundbyberg med 24 fall per 10 000 invånare: totalt 125 bekräftade fall.

Även Norrmalm med 137 fall, och 17 per 10 000 invånare är hårdare drabbat än många andra stadsdelar.

Insatser för generationsboenden
De lokala myndigheterna i Rinkeby-Kista öppnar nu upp för att familjer i området ska kunna söka hjälp från stadsdelen, för att till exempel kunna isoleras på olika håll genom korttidsboenden.

– Vi vet att många bor trångt på Järva, att många bor över generationerna, alltså med farmor och farfar eller mormor och morfar, och den typen av hushåll måste vi kunna stötta och hjälpa lite extra, säger Benjamin Dousa (M), ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd.

– Detta kan ta sig lite olika form beroende på familjekonstellationen, men till exempel att man delar upp generationerna.

Benjamin Dousa säger att Rinkeby-Tensta nu efterlyser klarhet gällande om skolorna kommer att fortsatt hålla öppet efter påsklovet.

– Om man bor i ett större hushåll med sina äldre släktingar då har vi fått höra från Folkhälsomyndigheten att man helt ska isolera sig, men om man har barn eller barnbarn i deras fall som måste följa skolplikten, där behövs det tydlighet från regeringen.

– I just Järva skiljer sig situationen så markant från andra områden i andra delar av Sverige, och det finns fler områden som är som Rinkeby-Kista som säkert vill ha klarhet i hur Folkhälsomyndigheten och Utbildningsdepartementet tänker kring skolorna.

Färre på IVA
Region Stockholm har fortsatt högst antal patienter i behov av intensivvård, även om det nationella antalet IVA-patienter minskat under de senaste dagarna.

Hittills har 640 vårdtillfällen för covid-19 registrerats på IV-avdelningar i Sverige.

– Som vi ser har vi några dagar tillbaka en minskning av fall, säger Anders Tegnell under dagens presskonferens.

Socialstyrelsens Taha Alexandersson säger att antalet disponibla intensivvårdsplatser i landet nu ligger på 937 stycken.

– Det motsvarar drygt en 80 procent kapacitetsökning på runt fyra veckor, säger hon.

Hon tillägger att ungefär hälften av intensivvårdsplatserna också nyttjas till personer med andra sjukdomar och som alltså inte är sjuka i covid-19.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar