Amorteringskravet kommer att skärpas. Det beskedet lämnade regeringen i dag.
Redan nästa år kommer det att bli dyrare för många att ta bostadslån.
Pressträff om stabilitetsrapport och skärpt amorteringskrav | av Finansinspektionen
– Vi behöver minska riskerna för en allvarlig ekonomisk kris i Sverige. Sammantaget är hushållens skulder nu uppe på omkring 3 000 miljarder kronor, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) vid en presskonferens.
Det skärpta kravet på amortering gäller enbart för nya bolån. Den som lånar mer än 4,5 gånger sin årsinkomst före skatt ska amortera ytterligare en procent utöver dagens amorteringskrav.
Max tre procent
Som mest kan alltså ett hushåll tvingas amortera tre procent på bolånet varje år från och med 1 mars 2018.
Bland dem som omfattas innebär det en ökad månadsamortering på i snitt 2 000 kronor i månaden, enligt Finansinspektionen, FI:s, beräkningar.
Regeringen räknar med att 14 procent av nya bolånetagare berörs av kravet. Ungefär hälften av dessa antas minska sin belåning, medan andra väljer att ta lån med skärpt amorteringskrav.
– Det är viktigt att komma ihåg att flertalet hushåll inte berörs av det här kravet. Det här kommer att få begränsade effekter på bostadspriserna och Sveriges ekonomi, säger Per Bolund.
Dämpade priser
Det förstärkta amorteringskravet bedöms få en viss dämpning på bostadspriserna, mest i storstäderna. Men den blir inte lika stor som efter det förra kravet 2016, tror FI, som arbetat fram skärpningen.
FI-cheferna är tydliga om behovet av att bromsa utlåningen. De påminner om att aktiebörserna har stigit med 50 procent de senaste fem åren och bostadspriserna med 30 procent de senaste tre åren.
– Det är då viktigt att bygga motståndskraft, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen.
Inför beslutet har det förekommit oenighet inom regeringen. Bostadsminister Peter Eriksson (MP) har till exempel sagt att det finns ”två sidor av myntet”, sannolikt oroad för att det skärpta kravet kommer att påverka byggandet negativt.
– När det gäller nybyggnation finns det fortfarande möjlighet att göra undantag för lån gällande nybyggnation, säger Per Bolund.
Pressträff-skärpt amorteringskrav-YouTube
Oppositionen emot
Den borgerliga oppositionen är motståndare till en skärpning, liksom en rad myndigheter och experter, däribland Bankföreningen och Sveriges byggindustrier. Bland annat finns en oro för att krav på ökad amortering kommer att göra det ännu svårare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden än idag.
Samtidigt har FI fått stöd av såväl Riksbanken som Boverket, som anser att ett skärpt amorteringskrav minskar riskerna i svensk ekonomi.
FAKTA
Det skärpta amorteringskravet
På lån som är högre än 4,5 gånger bruttoinkomsten (lön före skatt) ska en procent amorteras årligen tills dess att lånet hamnar under den gränsen.
Kravet gäller bara nya lån. Bankbyte utlöser inte amorteringskrav, utan villkoren styrs då av bankens kreditprövning.
Sedan tidigare gäller dessutom att bostadslån ska amorteras med två procent årligen om lånet överstiger 70 procent av bostadens marknadsvärde. Därefter sjunker amorteringen till en procent av lånet ner till 50 procent av bostadens värde.