Under hösten och nu under storhelgerna sände och sänder SVT två serier med svensk 1900-talshistoria som bakgrund. Båda serierna har uppskattats av tittarna. Serien "Vår tid är nu" avslutades före jul och fortsätter till hösten.
Fröken Frimans krig" kan få fjärde säsong
Den började med fredsfirandet i Stockholm 1945 och slutade några år in på 50-talet. Tre socialdemokratiska statsministrar har passerat förbi; Per-Albin Hansson, Tage Erlander och en ung Olof Palme. De två senare partiledarna kommer säkert dyka upp igen i säsong två.
Sverige är på väg in i det stora folkhemsprojektet där alla har möjlighet att göra klassresor från kökspojke till köksmästare. Egentligen är serien en hyllning till vår samhällsmodell. TV-dramatiken gör ett politiskt ställningstagande.
Den nu pågående serien Fröken Frimans krig (fjärde och sista säsongen) handlar om åren före första världskrigets utbrott. Sverige är ett djupt orättfärdigt klassamhälle. Folkrörelser har vuxit fram som kräver jämlikhet, nykterhet, religionsfrihet, åtta timmars arbetsdag och rösträtt åt alla. Det är dessa folkrörelser som sedan demokratiserar Sverige.
Vi får möta människor präglade av sin tids orättvisor mellan de privilegierade och de utan privilegier- de senare har bara skyldigheter. Helt andra värderingar härskar än de som vi tar för givna i dag. Våra äldre släktingar minns att det inte var bättre förr. Även då förgrep sig män i maktposition på maktlösa kvinnor. Det temat togs upp i förra omgången av Fröken Frimans krig.
Tittarna känner stark identifikation med karaktärerna i serien. Manus är bra och skådespeleriet är utmärkt.
Fröken Frimans krig tar upp kvinnornas kamp för jämställdhet i ett utpräglat manssamhälle. Det var en tid när halva befolkningen var helt omyndigförklarad. Könsförtrycket genomsyrade hela samhället och trängde in i alla familjer. Från slott till koja.
Efter tre säsonger skulle serien ha varit över.
Nästa år i november är det exakt 100 år sedan liberaler och socialdemokrater i strid med förstakammarhögern drev igenom allmän och lika rösträtt i Sverige. Det är ett hundraårsminne som också borde beskrivas i ett tv-drama. Vår historia är spännande och ger oss en förklaring till varför Sverige blev det land det blev.
Vem ska spela arbetarhövdingen Hjalmar Branting och liberale ledaren Nils Edén? Det är dags att också dramatisera demokratiska genombrottets historia.