EU skickar ännu fler helikoptrar - Stockholm Alex

Latest

2018/07/18

EU skickar ännu fler helikoptrar

Fler EU-helikoptrar begärs till bränderna
Skogsbränderna fortsätter att rasa. Elden sprider sig snabbt i vinden och flera byar har evakuerats. Samtidigt som de italienska brandflygplanen anländer begär Sverige ännu fler helikoptrar från EU.

Situationen är mycket allvarlig i norra Hälsingland med flera bränder i Ljusdals kommun. Totalt 55 personer evakuerades under tisdagsmorgonen i trakterna kring byarna Enskogen, Ängra och Kårböle.

EU skickar ännu fler helikoptrar

– Det finns bebyggelse i vindriktningen som kan bli hotad om det fortsätter så här, säger Torbjörn Wannqvist, räddningstjänstens befäl i beredskap, till TT.

Wannqvist säger att tre av de fem bränderna i Ljusdal inte är under kontroll.

– Det ser inte bra ut. Det brinner okontrollerat. Spridningen går snabbt nu.

Hoppet står till de italienska brandflygen.

– Om vi ska klara av de här bränderna inom rimlig tid måste vi få hjälp av de här italienska planen. Nu har vi fyra helikoptrar. Det ger effekt när de släpper sitt vatten, men när de åker för att fylla på bränsle är vi tillbaka på ruta ett och det brinner lika mycket igen.

Ny begäran till EU
Ett av de italienska brandflygplanen anlände till Örebro på tisdagskvällen och det andra kommer under onsdagen.

– Vi har fått förfrågningar från Gävleborg och Dalarna, och det är där de kommer att sättas in först, säger Britta Ramberg, operativ chef för brandinsatsen på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Norge har ställt ytterligare två helikoptrar till förfogande, utöver de sex som redan vattenbombar i Sverige men ännu fler behövs.

Fler EU-helikoptrar begärs till bränderna

– Vi har gjort en ny begäran till EU:s civilskyddsmekanism om helikopterresurser, säger Britta Ramberg.

SOS Alarm har fått larm om över 60 skog- och markbränder runt om i landet.

I flera kommuner efterfrågar räddningstjänsten frivilliga. Enligt Niclas Jarlås, kommunikatör vid Ragunda kommun, har responsen varit stor.

– Det ringer hela tiden. Det börjar närma sig 100 samtal, säger han.

Radiomast hotas
Boende i Olingdal, Olingsjövallen och runt Härjeåsjön i Härjedalen söder om Sveg har evakuerats. Det handlar om runt 60 fastigheter. Även Lillhärdal kan komma att utrymmas beroende på brandförloppet.

En radiomast riskerar att förstöras och för att masten inte ska överhettas har alla sändningar utom P4 samt SVT1 och SVT2 brutits. Omkring 10.000 lyssnare berörs.

Branden vid Trängslet i Älvdalen i Dalarna spred sig under tisdagen till att omfatta en yta på fem gånger fem kilometer. Personal från Södertörns brandförsvar i Stockholms län har förstärkt den lokala räddningstjänsten. Släckningen försvåras av terrängen av berg och myrmark, och att det inte finns några vägar i området.

Men sent på tisdagen såg det äntligen bättre ut.

– Fyra helikoptrar och ett 60-tal personer från brandkåren och hemvärnet har arbetat under eftermiddagen. Under de mörka timmarna går vi ner till hälften, säger Anders Attehed vid räddningstjänsten till P4 Dalarna.

”Resurser börjar tryta”

Terräng vid Villingsbergs skjutfält i Karlskoga kommun började brinna på tisdagseftermiddagen _ och där kan det finnas ammunition som försvårar arbetet.

– Det är i ytterkanten av skjutfältet. Vi har kontakt med militären, säger Anders Larsson på Nerikes brandkår till Nerikes Allehanda.

Nu får Sverige hjälp via EU att bekämpa de rasande skogsbränderna. Två italienska brandflygplan väntas landa i Örebro på onsdag.

De två italienska brandflygplanen stannar i Sverige i åtta dagar och har kapacitet att skopa upp 6000 liter vatten åt gången.

– Vi ser att resurserna överlag börjar tryta. Det börjar bli kärvt. Det gäller personal framför allt, säger Britta Ramberg på MSB.

TT: Vad kan ni göra åt det?

– Det vi gör är att stärka upp med materiel och skogsbrandflygen. Grundkapaciteten ska finnas i räddningstjänsterna, säger hon.

TT: Varför har inte Sverige eget brandflyg?

– Det är väl av flera skäl. Det är en extremt dyr resurs och även om det är ett extremt läge just nu i Sverige så är det långtifrån varje sommar vi har det så här torrt. Det behöver ställas i ett större riskperspektiv. Men det är något som vi kommer att behöva titta på efter den här säsongen, om vi har rätt resurser utifrån de risker som finns.